Oosterschelde

De Oosterschelde bleef open voor de invloed van eb en vloed. Hierdoor is het nog steeds één van de meest unieke natuurgebieden van Zeeland. In 2002 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Park. De Oosterschelde heeft veel schorren en slikken waar trek- en watervogels op af komen. Door het unieke onderwaterleven is de Oosterschelde zeer populair.

Feitjes & weetjes over de Oosterschelde

  • Oppervlakte: 37.000 hectare (370 km²)
  • Oeverlengte: 179 km
  • Hemelsbreed: oost-west 40 km, noord-zuid 27 km
  • Met het getij stroomt 800 miljard liter water de Oosterschelde in en uit
  • Getijslag: 3,25 m
  • Gemiddelde diepte: -9 mtr NAP
  • Maximale diepte: -42 mtr NAP

Veerse Meer

Het Veerse Meer is een kunstmatig brakwatermeer in de provincie Zeeland, dat is ontstaan door afdamming van het Veerse Gat in het kader van de Deltawerken. Lengte: 22 km Breedte: 1,5 km

Zeilen, surfen, duiken, waterskiën, kanovaren, zwemmen? Dat kan in Zeeland natuurlijk vrijwel overal. Maar het Veerse Meer is hét watersportgebied voor Walcheren en wijde omgeving. Door de opening in de sluis aan de oostzijde is het water in het Veerse meer niet alleen zouter maar ook schoner geworden. En dat is fijn voor mens en dier.

In het meer liggen 17 eilanden, waarvan 5 speciaal voor vogels. Ze kunnen er rusten, eten en broeden. Alleen al op het eilandje De Haringvreter komen elk jaar 40.000 smienten, nonnetjes, brilduikers en middelste zaagbekken uit Scandinavië en Noord-Rusland voorbij.

De overige 12 eilanden zijn toegankelijk voor bezoekers. Je vindt er speelweides en wandelbossen. Vergeet bij een bezoekje aan dit natuurgebied ook Veere niet, parel aan het Veerse Meer.

Welkom in Zeeland

Zeeland is gespecialiseerd in al het goede dat de zee te bieden heeft. Vis, kreeft, oesters, mosselen, zeekraal en lamsoor. Het is niet zo verwonderlijk dat Zeeland zoveel sterren-restaurants heeft, ze hebben de beste ingrediënten voorhanden, kom proeven het is puur genieten.

Leuke uitstapjes: